ANDA BERUSIA 30 TAHUN KE ATAS?
Wajib baca iniπŸ‘‡πŸ‘‡

7 Tanda Tahap Kolestrol Anda Tinggi. Jaga-jaga!!

Sekarang ini, bila usia 30 tahun keatas..jaga-jaga..bila datang 7 tanda-tanda iniπŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

  1. Kaki sering berasa kebas – ia terjadi kerana darah bergumpal menyebabkan alirannya ke bahagian kaki tidak lancar.
  2. Mudah letih dan cepat mengantuk – peningkatan kolesterol menyempitkan pembuluh darah dan mungkin juga menutupnya. Ini
    menyebabkan aliran darah yang membawa oksigen ke otak terhalang membuatkan kita cepat mengantuk.
  3. Senak dada sebelah kiri – ini tanda pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat akibat kadar kolesterol terlampau tinggi. Bahaya ni!
  4. Sering sakit kepala, rasa berat dan tegang di belakang leher – arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala.
  5. Kaki membengkak – ini kerana pembuluh darah yang semakin sempit. Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah.
  6. Timbul bintik-bintik putih (biji lemak) –  ia hadir pada bahagian bawah mata, kawasan wajah atau leher yang berpunca dari kadar  trigliserida yang tinggi.
  7. Tanda kuning muda –  pada tengah atau hujung kelopak mata – merupakan mendapan kolesterol, ada juga yang mengalami benjolan pada padat siku, tumit atau lutut.

Ini bahaya untuk kesihatan sebab kolesterol tinggi ini dikaitkan dengan penyakit jantung dan serangan strok. Sekarang dua penyakit ini  sudah dihidapi ramai golongan muda, dalam lingkungan usia 30-an pun sudah  ada yang mengalaminya. 

Berjaga-jaga!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *